SEE!OUR NATURE - KA2 - Cooperation for innovation and the exchange of good practices

 
Projekt  „Pogledajte našu prirodu!“  financiran je sredstvima EU i u njemu partnerski sudjeluje pet vrtića iz različitih europskih zemalja - Estonije, Bugarske, Latvije, Cipra i Hrvatske.
Svijet se ubrzano mijenja, a u ozračju novih tehnologija djeca nam svojom nesputanošću pokazuju koliko je priroda važan dio njihovog života. Ideja za projekt potekla je iz potrebe da se odgoj i obrazovanje, učenje i okruženje promijene. Kroz projekt želimo djecu usmjeravati prema prirodi (biljke, životinje, klima, geografska područja), poboljšati njihovo zdravlje i dobrobit (boravak na otvorenom), suvremenu tehnologiju upotrebljavati kao pomagače u istraživanju i poticati svijest o važnosti očuvanja okoliša.
Svaka partnerska institucija odabrala je dva mjesta koja će tijekom trajanja projekta dokumentirati jednom mjesečno te tako pratiti promjene u prirodi. Partneri će učiti o vlastitoj, ali i o kulturi ostalih država partnerica. Planirana je video slikovnica uz kratku priču na kraju projekta.
Tijekom dvije godine s djecom ćemo prolaziti razne teme (Health and well being, Our sea, Forest, Animals, Nature protection, Climate). Sve teme partneri razmjenjuju na blogu.

https://erasmusseeournature.blogspot.com/

Usporedo, izrađujemo e-book s aktivnostima koje su djeci bile najzanimljivije.
Razmjenu dobre prakse potičemo virtualnim sastancima, a kada nam epidemiološke mjere dopuste naši odgojitelji i stručni suradnici promovirat će naše primjere dobre prakse u državama partnerima.
U projektu sudjeluju četiri odgojne grupe iz objekta Tijardovićeva (Bluebell, Potočnica, Jaglac i Ciklama) s roditeljima kao vrijednim partnerima. Završetak projekta planiran je u svibnju 2022. godine.


   


Dječji vrić Prečko sudjelovao je u prvom virtualnom sastanku održanom od 29.3. - 31.3. 2021. Organizator sastanka bila je država Estonija, dječji vrtić Pirita iz grada Tallinna. Tijekom tri dana projektni partneri su upoznali Estoniju kroz prezentacije, Kahoot kviz i tradicionalni ples Kaera -Jaan. Upoznali smo njihov odgojno  - obrazovni proces kroz live aktivnosti s djecom s posebnim naglaskom na aktivnosti vezane uz temu "More". Sve države partneri predstavili su svoje aktivnosti kratkim video ili ppt izlaganjem. Također, svi sudionici sudjelovali su na seminaru "Climate change, human impacts and marine ecosystem" kojeg je vodio biolog Jonne Kotta. Organizatori su nam predstavili svoje dugogodišnje iskustvo provođenja Erasmus projekata. Zadnje sate virtualnog sastanka podijelili smo se u grupe te smo diskutirali vlastitu praksu, različitosti i sličnosti u provođenju odgojno - obrazovnog procesa. Na ovom virtulanom sastanku sudjelovali su odgojitelji Josip Hrgović, Tina Belić, Martina Funderburg i Nikolina Bevanda. 

           

S našim europskim partnerima družili smo se od 27.9. - 29. 9. 2021. Država domaćin je bila Latvija. Upoznali smo Latviju kroz prezentacije i njihov obrazovni sustav. Bilo je zanimljivo vidjeti live aktivnosti u grupama. Razvila se diskusija o sličnosti i razlikama među državama partnerima i pristupu radu. Drugi dan predstavili smo se s kratkim filmom na temu "Our forest". Partnere se posebno dojmio naš "šumski vrtić" u dvorištu objekta u ulici Ive Tijardovića. Bilo je zanimljivo predstaviti inovativnu ideju kako djeci približiti prirodu u uvjetima kada to nije moguće. Treći dan smo slušali zanimljiv seminar Društva za ornitologiju koji je vodio Viesturs Ķerus. Latvija je država bogata šumom i predivnom prirodom u kojoj obitavaju mnoge ptičje vrste. Na konferenciji su sudjelovali Nikolina Bevanda, Maja Cindrić, Andrea Kardum i Marjanka Lipak. Tijekom predstavljanja našeg filma pridružila nam se i naša ravnateljica Mirjana Celić. 

         Dječji vrtić Prečko predstavlja teme "Naše more" i "Naše šume" na ovogodišnjim Erasmus danima. Prikazat ćemo dva filma, autorice i odgojiteljice Martine Funderburg na spomenute teme. Filmovi su snimani tijekom prošle pedagoške godine te su njima učestvovala djeca i odgojitelji Dječjeg vrtića Prečko. Erasmus projekt ulazi u drugu godinu u kojoj ćemo djeci približiti klimatske promjene i važnost očuvanja prirode.

U organizaciji ciparskog vrtića Dimosio Nipiagogeio Lympion  29. 11. 2021. započeo je trodnevni virtualni sastanak. 
 
Prvog dana putovali smo virtualno na Cipar! Dočekala su nas djeca. Bio je to lijep način da započnemo naš trodnevni sastanak na temu "Životinje u našoj prirodi". Zatim je uslijedilo virtualno putovanje na Cipar! 


Zatim smo razgledali selo Lympia, upoznali smo ciparske običaje, njihov obrazovni sustav te smo razgledali njihov vrtić. Dr. Maria Kontoulis održala je seminar „Otporni učitelji – otpor stresu i izgaranju, a naši domaćini pokazali su nam svoje nacionalne životinje

Svi partneri su prikazali prezentacije na temu "Životinje u našoj prirodi". Nevjerojatno je vidjeti koliko raznoliko možemo prikazati jednu temu! Kako su divne ideje osmislili odgojitelji i kako su ih savršeno izveli! Svaka država partner je pokazala raznolikost životinjskog svijeta. Mi smo se odlučili predstaviti s pticama Hrvatske. Svima je bio vrlo zanimljiv edukativni program ciparskog dječjeg vrtića "Kovčeg bajki"! Bio je to kofer pun materijala i svega što su sami napravili. 
                                                                                               
Zatim je ciparski muflon Stavros otputovao u Europu u posjet partnerima! I htio je znati što će tamo vidjeti i raditi. Dakle, svatko je dobio malo posla kako bi popunio praznine i dao neke informacije o svojoj zemlji! Tako je nastala bajka "Bilo jednom..."
Prije završetka našeg trodnevnog virtualnog putovanja pogledali smo prekrasnu legendu o Cipru.
 
Hvala Cipru što nas je primio i dao nam prekrasna tri dana!

Na virtualnom sastanku bili su prisutni odgojiteljice Martina Funderburg, Nikolina Bevanda, Marjanka Lipak i odgojitelj Josip Hrgović.


S našim europskim partnerima družili smo se od 28.3. - 30.3. 2022. Država domaćin je bila Bugarska. Upoznali smo Bugarsku kroz filmove i njihov obrazovni sustav. Bilo je zanimljivo vidjeti aktivnosti u grupama na temu "Zaštita prirode". Drugi dan predstavili smo se s kratkim filmom na temu "Nature protection". Partnere se posebno dojmilo naše iskorištavanje pedagoški neoblikovanog materijala.Treći dan smo slušali zanimljiv seminar o emocionalnoj inteligenciji. Izradili smo narukvice koje nosite na ruci dok ne ugledate rodu ili rascvjetalu voćku. Naše dvorišta su puna cvjetova pa smo ih brzo objesili na grane kao podsjetnik na predivna tri dana u društvu europskih partnera. Na virtualnom sastanku sudjelovale su odgojiteljice Andrea Mioković, Višnja Rom i Nikolina Bevanda te pedagoginja Petra Mršo.


OUR CLIMATE
 
Od 23.5. - 25.5. 2022. europski partneri projekta Erasmus "See - our nature!" boravili su u Hrvatskoj. Prvi dan smo se napokon upoznali uživo i u dobrom raspoloženju.
    
Nakon upoznavanja djeca su predstavila tradicionalne hrvatske dječje pjesme uz pratnju na klaviru odgojiteljice Sandre Smodek.

https://drive.google.com/file/d/1HYqbrqm0od7MG8G9ZXUryPq0gMpqXaT8/view?usp=sharing

Koordinatorica projekta Helina Aaboja upoznala je prisutne s projektom te s ciljevima i rezultatima projekta.

Hrvatski obrazovni sustav predškolskog odgoja jedan je od najkvalitetnijih obrazovnih sustava u Europi, a s kojim izazovima se suočava prezentirala je dr.sc. Monika Pažur.

Dječji vrtić Prečko ima dugu tradiciju i važnu ulogu u lokalnoj zajednici. Kosjenka Lovrec -  Marinović, v.d. ravnateljica predstavila je povijest vrtića, sadašnjost, ali i buduće planove. U tome su joj pomogla i djeca našeg vrtića.


https://drive.google.com/file/d/1vxeWykT9H4TfSaZlrsTxHoSiz4pA7X6Z/view?usp=sharing

Važan dio budućnosti je održivost, a kako se ona provodi u vrtiću prisutni su mogli čuti od pedagoginje Petre Mršo i odgojiteljice Klare Bahtić.

Prije ručka partneri su imali priliku vidjeti prostore vrtića te čuti kako se provodi odgojno - obrazovni rad u dječjem vrtiću Prečko. Službeni dio završio je kratkim video uratkom koordinatorice projekta Nikoline Bevanda kojim smo predstavili prirodne ljepote Hrvatske. Poslijepodne smo proveli u opuštenoj atmosferi šetajući parkom Maksimir i Gornjim gradom.
    
 
Drugi dan odgojiteljica Maja Cindrić osmislila je vođenu fantaziju kao kratki uvod.Partneri kao i gosti iz drugih vrtića te lokalne zajednice imali su zadatak složiti prirodne ljepote Hrvatske od puzzli. Kako je tema bila klima svi su kroz igru upoznali različitost klimatskih uvjeta u Hrvatskoj.

Dan je bio ispunjen predstavljanjem aktivnosti svih partnera. Prije pauze u manjim grupama izrađivali smo vodenicu prema predlošku grupe Bluebell i uz vođenje odgojiteljica Nikoline Bevanda i Maje Huzjak.

   

     

Poslijepodne smo proveli na izletu na Medvedgradu. Dan je bio prekrasan za bolje upoznavanje povijesti Zagreba  (uz stručno vodstvo na engleskom jeziku). ali i istinsko uživanje u pogledu s Medvednice.

   

  

 
 
Treći dan odgojiteljice Maja Cindrić i Ksenija Hadžić grupe Ciklama predstavile su video prezentacijom aktivnost Mural te su prisutnima prikazale vrlo zanimljiv način učenja o godišnjim dobima kao i o vremenskim prilikama. Grupa Ljubičica odgojitelja Josipa Hrgovića i odgojiteljice Andree Mioković formirala je meteorološki centar, a kako su to učinili prisutni su mogli vidjeti kako uživo tako i video dokumentiranjem. Kako nastaje vrt leptira pokazala su djeca grupe Trešnja zajedno sa svojim odgojiteljicama Višnjom Rom i Marjankom Lipak. Kratka šetnja do objekta Marles dovela nas je do voćnjaka, visoke gredice i vrta leptira kao pokazatelja održivog razvoja u dječjem vrtiću.Odgojiteljice Višnja Rom i Gordana Kutleša gostima su pokazale kako se u ovom područnom objektu čuva priroda.
    

       


      

 
Izložba Malenim koracima za zeleniji svijet u sklopu obilaska bila je vizualni dodatak bitnom zadatku vrtićkog kurikuluma - održivom razvoju.

 
Radionica Kravata dala je svima priliku da iskažu poruke zahvalnosti ostalim sudionicima.
Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar osvijestila je kako možemo pomoći planeti Zemlji te je pokazala posljedice klimatskih promjena i navela nas na razmišljanje.

 
Treći, završni dan završio je predstavljanjem mjesta u prirodi. Svi su prikazali mijenu godišnjih doba bilo kroz prezentaciju, foto knjigom ili poput domaćina pjesmom u dječjoj izvedbi.
Autorice stihova i glazbe pjesme "Brezino drvo" su odgojiteljice Ksenija Hadžić i Maja Cindrić. 

https://drive.google.com/file/d/1MygD56njwL8LDpY-5djnEq685QPLj0GX/view?usp=sharing


 
Koordinatorica projekta Helina Aaboja podijelila je e-book kao pregled svih tema koje smo obuhvatili projektom.


Ravnateljica se zahvalila prisutnima na predivna tri dana te smo se oprostili uz tortu i pjesmu. Oproštaj je bio potpun na zajedničkoj večeri u večernjim satima. Projekt See - our nature! donio je mnoštvo prijateljstava, iskustava, ali i mogućnosti daljnje suradnje.. Zadovoljni i zajedništvom ispunjeni razmišljamo o novim projektima...

https://vrtic-precko.zagreb.hr/UserDocsImages/VID-20220531-WA0011.mp4
 


Ispiši stranicu