SEE!OUR NATURE - KA2 - Cooperation for innovation and the exchange of good practices


       
Projekt  „Pogledajte našu prirodu!“  financiran je sredstvima EU i u njemu partnerski sudjeluje pet vrtića iz različitih europskih zemalja - Estonije, Bugarske, Latvije, Cipra i Hrvatske.
Svijet se ubrzano mijenja, a u ozračju novih tehnologija djeca nam svojom nesputanošću pokazuju koliko je priroda važan dio njihovog života. Ideja za projekt potekla je iz potrebe da se odgoj i obrazovanje, učenje i okruženje promijene. Kroz projekt želimo djecu usmjeravati prema prirodi (biljke, životinje, klima, geografska područja), poboljšati njihovo zdravlje i dobrobit (boravak na otvorenom), suvremenu tehnologiju upotrebljavati kao pomagače u istraživanju i poticati svijest o važnosti očuvanja okoliša.
Svaka partnerska institucija odabrala je dva mjesta koja će tijekom trajanja projekta dokumentirati jednom mjesečno te tako pratiti promjene u prirodi. Partneri će učiti o vlastitoj, ali i o kulturi ostalih država partnerica. Planirana je video slikovnica uz kratku priču na kraju projekta.
Tijekom dvije godine s djecom ćemo prolaziti razne teme (Health and well being, Our sea, Forest, Animals, Nature protection, Climate). Sve teme partneri razmjenjuju na blogu.

https://erasmusseeournature.blogspot.com/

Usporedo, izrađujemo e-book s aktivnostima koje su djeci bile najzanimljivije.
Razmjenu dobre prakse potičemo virtualnim sastancima, a kada nam epidemiološke mjere dopuste naši odgojitelji i stručni suradnici promovirat će naše primjere dobre prakse u državama partnerima.
U projektu sudjeluju četiri odgojne grupe iz objekta Tijardovićeva (Bluebell, Potočnica, Jaglac i Ciklama) s roditeljima kao vrijednim partnerima. Završetak projekta planiran je u svibnju 2022. godine.


   ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Dječji vrić Prečko sudjelovao je u prviom virtualnom sastanku održanom od 29.3. - 31.3. 2021. Organizator sastanka bila je država Estonija, dječji vrtić Pirita iz grada Tallinna. Tijekom tri dana projektni partneri su upoznali Estoniju kroz prezentacije, Kahoot kviz i tradicionalni ples Kaera -Jaan. Upoznali smo njihov odgojno  - obrazovni proces kroz live aktivnosti s djecom s posebnim naglaskom na aktivnosti vezane uz temu "More". Sve države partneri predstavili su svoje aktivnosti kratkim video ili ppt izlaganjem. Također, svi sudionici sudjelovali su na seminaru "Climate change, human impacts and marine ecosystem" kojeg je vodio biolog Jonne Kotta. Organizatori su nam predstavili svoje dugogodišnje iskustvo provođenja Erasmus projekata. Zadnje sate virtualnog sastanka podijelili smo se u grupe te smo diskutirali vlastitu praksu, različitosti i sličnosti u provođenju odgojno - obrazovnog procesa. Na ovom virtulanom sastanku sudjelovali su odgojitelji Josip Hrgović, Tina Bel, Martina Funderburg i Nikolina Bevanda. 

           
Ispiši stranicu