Savjeti za roditelje

Poštovani  roditelji!
 
Želimo vam ovih dana maksimalno olakšati boravak kod kuće. No, naša uloga nije brinuti samo o djeci, već u tome pomoći i vama roditeljima, koliko god je to moguće.

Zbog toga se obraćam vama roditeljima:
Situacija u kojoj smo se svi mi našli (pandemija koronavirusa, a zatim još i potres) sa sobom je donijela brigu, neizvjesnost i značajne promjene u našoj svakodnevici. Na mnoge od tih promjena nismo bili spremni. Svi im se prilagođavamo iz dana u dan, netko više, a netko manje uspješno. 

Željela bih vas podsjetiti na činjenicu da je roditeljstvo samo po sebi težak posao, za koji se niste školovali. Ono nam dolazi zajedno s mnogim izazovima kojima se suočavamo u hodu. U posljednjih nekoliko tjedana roditeljstvo nam otežavaju mnoge stvari: nema pomoći dječjih ustanova, ne rade knjižnice, parkovi, igraonice, kazališta, sportski klubovi... dakle sva ona mjesta gdje smo navikli provoditi svoje vrijeme, opustiti se zajedno s djecom, ponekad i malo se odmoriti od njih. Odjednom ste „osuđeni“ provoditi vrijeme sa svojom djecom gotovo 24 sata dnevno.

Iako na prvu zvuči izvrsno, situacija je mnogo zahtjevnija no inače: naši domovi su odjednom postali uredi, igraonice, gimnastičke dvorane.... Roditelji rade od kuće, a to kombiniraju s ispunjavanjem roditeljskih dužnosti. Poneki pomažu školskoj djeci u rješavanju zadaća, kuhaju, odrađuju posao i pokušavaju se igrati s vrtićkim djetetom. To su 3-4 različita posla koja radite istovremeno. Postoje razlozi zašto djecu inače ne vodite na posao, zašto ih jedan roditelj vodi u park dok drugi nešto radi po kući. Ovih dana to se sve pomiješalo i sve te poslove odrađujete istovremeno. Sigurni smo da vam je to jako teško: nije teško zato što nešto radite pogrešno - teško je jer je situacija pogrešna  i jer je to previše.

U čitavoj situaciji napravite najbolje što možete. Ukoliko ste u nedoumici kako postupiti, prisjetite se nekoliko osnovnih pravila:

1. Omogućite svom djetetu njegovo «privilegirano vrijeme» - vrijeme u danu kada se koncentrirano i s punom pozornošću bavite samo njime - igrajte se ili nešto zajedno radite.

2. Odgoj općenito zahtijeva mnogo vašeg strpljenja i bezbroj ponavljanja. Da biste dobili pozornost i strpljenje djeteta, i sami morate biti pozorni i strpljivi te imati vremena za bavljenje djetetom.

3. Upitajte se povremeno – što ja želim od djeteta? A onda – da li ono razumije što ja želim od njega? I konačno – kako ću postići da me razumije i učini ono što želim?

4. Jako je važno postaviti granice onoga što se smije, a što ne smije. Nemojte pretjerivati u zabranama, ali one koje ste postavili dosljedno provedite

5. Djeca uče gledajući vas kako se ponašate, a ne samo slušajući što im govorite. Zato poželjne osobine djeteta možete razvijati samo ukoliko ih i sami svakodnevno očitujete u ponašanju. 

NE ZABORAVITE! Želite li biti uspješni u odgojnim postupcima prethodno morate uložiti mnogo ljubavi i pažnje, te koncentriranog i usmjerenog bavljenja djetetom kao zalog tome da vas ono sluša i posluša u onome što tražite.

Ovo vrijeme iskoristite za povezivanje s djetetom, to je dobra strana čitave ove situacije. Tko zna kada ćemo opet imati priliku biti ovako puno vremena sa svojom djecom. 
 
I za kraj: brinite i o sebi, ne samo o djeci. Neka vaša očekivanja ne budu prevelika, svima je u ovoj situaciji teško: i djeci i roditeljima, pa ponekad možete biti i malo popustljiviji nego inače.
 
Srdačan pozdrav,
 
Kosjenka Lovrec-Marinović, stručna suradnica psihologinja

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Poštovani roditelji!
 
Ovih dana mnogi od nas su napeti, teško se nose s trenutnom situacijom. Te osjećaje često nehotice prenosimo na našu djecu. Svima nam je potrebno nešto što će nam pomoći da se opustimo, po mogućnosti zajedno s djecom.  Stoga vam predlažem neke aktivnosti  u nadi da će vam se svidjeti. Uživajte zajedno s djecom!
Srdačan pozdrav,
Kosjenka Lovrec-Marinović, psiholog

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
Što možete učiniti kako bi dodatno potaknuli socijalni i emocionalni razvoj djeteta u situaciji vezanoj uz koronavirus
 
Iskazujte sve svoje emocije, posebno one pozitivne i budite iskreni
 
Budite pažljivi prema osjećajima, željama i potrebama svog djeteta i dozvolite mu da istražuje
područja svog djelovanja

 
Poštujte stav i razmišljanje svog djeteta, ali ga podučite važnosti osobnog truda kao najvažnijeg
elementa za ostvarivanje uspjeha u novim područjima

 
Ne činite umjesto svog djeteta radnje koje su primjerene njegovoj dobi i mogućnostima, učite ga
odgovornosti i samostalnosti i potičite njegovo samopouzdanje

 
Iskazujte interes za njegove dnevne aktivnosti i doživljaje i pružite mu mogućnost da upoznaje
nove sadržaje, kulture i doživljaje

 
Izražavajte ponos za njihova postignuća i primjereno ih nagradite
 
Pružite bezuvjetnu podršku tijekom perioda stresnih situacija
 
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Savjeti psihologinje roditeljima za nošenje s novonastalim situacijama:

Preporuka psihologa: Što reći djeci o Koronavirusu?
 
Psihološki aspekti pojave Koronavirusa


 

Ispiši stranicu