Održivi razvoj

                                                          
    

    

                        


Drvo ima srce

Obnovljivi izvori energije - aktivnosti za djecu.pdf

Štednja energije i eko patrola.pdf

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

BILJKE

Biljke rastu iz zemlje, a neke žive i u vodi. Biljke nas okružuju, a danas je njihov život ugrožen zbog rušenja šuma, zagađivanja voda, tla i zraka. Ljudi štete biljkama berući ih i čupajući njihovo korijenje.
Biljke nam služe kao hrana i kao lijek. Čovjek ih treba štititi, brinuti se o čistoći prirode i saditi što više biljaka (posebice mlado drveće). Biljke možemo uzgajati u vrtovima, na poljima i u našim stanovima. O biljkama mogu brinuti i djeca. Uključite ih stoga u aktivnosti vrtlarenja i brige oko sobnog bilja.
U nastavku pogledajte kako to čine odgojiteljice i djeca Dječjeg vrtića "Prečko".

Kviz drveće.pdf
Poticanje predvještina čitanja i pisanja.pdf 
Dijelovi biljke i sadnja.pdf
        

Sadnja.mp4
Briga o biljkama.mp4
Sadnja cvijeća.mp4

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

ODRŽIVI RAZVOJ I DAN PLANETA ZEMLJE
 
Svake se godine 22. travnja obilježava Dan planeta Zemlje. To je međunarodna manifestacija posvećena zaštiti i očuvanju našeg planeta, a obilježava se diljem svijeta.
Budući da se navike malog djeteta utemeljuju situacijskim kontaktom s njemu bliskim osobama, oblikovanje tih navika i kvalitetan odnos prema prirodi svakodnevna su zadaća svih koji se bave odgojem djece.
Održivi razvoj je važna zadaća Dječjeg vrtića "Prečko" pa se tijekom cijele pedagoške godine bavimo sadržajima vezanim za ekologiju, zaštitu okoliša i očuvanje zdravlja. Stoga ćemo i u tjednu od 20. do 24. travnja naglasak staviti na aktivnosti kojima potičemo razvoj brige o sebi i cjelokupnom okolišu koji nas okružuje.
U nastavku pronađite promotivni film i slikovnicu za djecu te aktivnosti koje su za djecu osmislile odgojiteljice.
·         Promotivni film za djecu „Eko priča za male i velike“. Zagreb: Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.
https://www.youtube.com/watch?v=aOvVnERS0XY
 
          Slikovnica „Eko vilenjaci“. Tekst: Sandra Kos, ilustracije: Vanda Čižmek. Za ljepšu našu. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

https://zaljepsunasu.hr/img/eko%20vilenjaci%20Slikovnica.pdf

IGROKAZ DAN PLANETA ZEMLJE.pdf

DESET ZAPOVIJEDI PRIJATELJA PRIRODE.pdf

__________________________________________________________________________________________________________________________________________


OTPAD NIJE SMEĆE

Djeca predškolske dobi o ekologiji i održivom razvoju uče izravnim iskustvom i aktivnim sudjelovanjem. Ako podržavamo takvo aktivno sudjelovanje djeteta, pomažemo mu da postane aktivist u borbi za čistu prirodu i okoliš.
Pojasnite stoga djetetu kako pravilno razdvajati otpad. Neka odvajanje papira, stakla, plastike i bio mase bude vaša zajednička aktivnost. S djetetom izradite plakat s tjednim rasporedom Čistoće za odvoz otpada i zajedno ga pratite iz dana u dan.
Zadaća odraslih je stvoriti prilike da dijete razvije osjetljivost za okoliš i da stvara stavove i vrijednosti koje su u skladu s održivim razvojem. I zato ne zaboravimo: „Smeće ide u kante i vreće, a otpad u spremnike!“
              
  
U nastavku pogledajte promotivne materijale Grada Zagreba na temu odvajanja otpada te aktivnosti koje su osmislile odgojiteljice Dječjeg vrtića "Prečko".
  • Bojanka „Odvajanje otpada“. Zagreb: Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.
http://eko.zagreb.hr/UserDocsImages/Slike/Za%C5%A1tita%20okoli%C5%A1a/Promo%20materijal/bojanka.pdf
 
  • Bojanka „Ja recikliram“. Zagreb: Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.
http://eko.zagreb.hr/UserDocsImages/Slike/Za%C5%A1tita%20okoli%C5%A1a/Promo%20materijal/bojanka_ja_recikliram.pdf
 
  • Slikovnica „Znati što i kako s otpadom“. Zagreb: Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.
http://eko.zagreb.hr/UserDocsImages/Slike/Za%C5%A1tita%20okoli%C5%A1a/Promo%20materijal/slikovnica.pdf
 
  • Ideje za izradu svirala od recikliranih materijala. Za ljepšu našu. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
https://zaljepsunasu.hr/file/letak%20A5_6str.pdf
 
  • Animirani video materijali Zelenka i Zelenko.
 ZELENKA.mp4

 ZELENKO.mp4

         
Recikliranje papira - upute.pdf
Robot od otpadnog materijala.pdf
Reciklirani papirnati tuljci.pdf
Srca od recikliranog papira.pdf

__________________________________________________________________________________________________________________________________________


KUĆNI LJUBIMCI

Kućni ljubimci u obiteljskom životu igraju važnu ulogu u socijalnom, emocionalnom, motoričkom i kognitivnom razvoju djece. Dokazano je kako djeca koja su odrastala u obiteljima s kućnim ljubimcima imaju značajno bolje opće zdravstveno stanje, fizički su aktivnija te imaju manje problema u ponašanju. Kućni ljubimac kod djece razvija samopoštovanje što je povezano i s poštovanjem drugih, čime se poboljšavaju i odnosi s roditeljima i vršnjacima. Posebno je važan osjećaj odgovornosti koji djeca stječu brigom za kućnog ljubimca.
Za zdrav razvoj odnosa ljubimaca i djeteta odrasli igraju važnu ulogu. Djecu je potrebno ohrabrivati i osigurati im podršku u što samostalnijoj brizi za kućnog ljubimca. Djecu se kroz brigu oko hranjenja, šetnje i njege uči odgovornosti, stvaraju mu se radne navike, uče dijeliti i suosjećati.
Mlađa djeca gledaju roditelje i/ili stariju braću i sestre kako se brinu o kućnim ljubimcima. Možemo im postavljati pitanja poput: „Gdje držimo metlicu za pijesak?“, „Gdje držimo hranu za ribice?“, „Gdje je vodilica za psa?“ i sl…
Kako dijete raste poželjno je uključivati ga sve više u brigu oko kućnih ljubimaca. 
U današnje vrijeme digitalna tehnologija ima pozitivne aspekte. Omogućila nam je da se družimo i ovim putem. Negativnim aspektima izložena su najviše djeca i mladi. Kućni ljubimci odvlače djecu od ekrana, potiču ih na razne aktivnosti – šetnje u krugu obitelji, češljanje, davanje hrane, mijenjanje pijeska, davanje hrane i vode, igru… sve navedene aktivnosti stvaraju senzorni kontakt koji digitalna tehnologija ne može pružiti.
Proljeće nam je stiglo, virus nas je zatvorio u domove, s nama i naše kućne ljubimce. Znanstvena istraživanja su pokazala da kućni ljubimci djeluju terapijski te da igranje s ljubimcem povećava razinu serotonina i dopamina, što ima opuštajući i smirujući efekt što je, posebno u ovim danima, dobrodošlo.

Stoga smo vam odlučili predstaviti našu životinjsku ekipu koja je ovih dana naš izvor beskrajnog veselja i ljubavi.
Na fotografijama su Miko, Rea, Manda, Jerry, Rex, Grga, Šapica, Kjara, Micko, Gita, Tikani, Pahuljica, Zveko, Mrvica i Rea, Lina, Zen, Dostojevski, Dilema, Benny, Perica, Lola, Rex, Ben, Dharma, Beba,...
Draga djeco i roditelji, pozivamo vas da nam predstavite vašeg kućnog ljubimca (fotografijom, crtežom, pričom, videom...). Radove nam šaljite na mail dvprecko.kodkuce2020@gmail.com

 
Izvor. Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba

        


       
             
Dilema u kutiji

Molly i Sandra 
 
Tikani

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


KUKCI
Kukci su najbrojnija skupina životinja, a žive u svim staništima – u zraku, u vodi i na/u tlu. Svakodnevnim boravkom na svježem zraku djeca su u prilici susresti razne kukce. Osim neposrednog uvida u život kukaca, o njima mogu puno toga saznati iz enciklopedija, slikovnica, s interneta. Kroz različite aktivnosti, postavljanje pitanja, istraživanje, otkrivanje i zaključivanje o zakonitostima u svijetu prirode jačaju se djetetove osnovne kompetencije u prirodoslovlju. Ponudite stoga djetetu materijale u kojima će moći proučavati izgled kukaca, uspoređivati ih, opisivati i imenovati.
Pritom će vam pomoći:
  • Virtualna šetnja Entomološkim odjelom Gradskog muzeja Varaždin:
http://www.gmv.hr/UserFiles/virtualne-setnje/kukci.html
 
  • Skladba Bumbarov let (Nikolaj Rimski-Korsakov):
https://www.youtube.com/watch?v=oIL9AoSluuA
 
U nastavku slijede malešnica „Bubamara“ i materijali s prijedlogom aktivnosti o kukcima koje su odgojiteljice pripremile za djecu.
 
BUBAMARA (malešnica)
Ide, ide bubamara
Ne zna, ne zna gdje bi stala
Došetala na tvoj dlan
Bubamaro, poleti van!

Bubamara.mp4

Izrada mrava od glinamola.pdf

Pčele.pdf                                                        

Izrada kukaca od papira.pdf

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

DOŠLO NAM JE PROLJEĆE!

Proljeće je vrijeme kada se priroda budi! To buđenje, djeco i roditelji, možete promatrati u običnoj vrećici. Potrebna vam je vrećica, komad vate, posuda s vodom, dva zrna graha, slanutka ili graška, samoljepljiva traka i škarice.

                                     

 Namočite vatu u vodi i lagano ju iscijedite...

                                     

Stavite vatu u vrećicu...

                                     

Sjemenke koje ste pripremili rasporedite na vatu...

                                     

Na vrećicu napišite datum, dobro ju zatvorite pa samoljepljivom trakom zalijepite na prozor...

                                     

Nakon par dana pojavit će se korjenčići, zatim... čarolija prirode! Vidjet ćete kapljice vode u vrećici, tako voda kruži u prirodi... Dobru zabavu i čuvajte prirodu! 

Na naš mail dvprecko.kodkuce2020@gmail.com  možete nam poslati kako ste bili uspješni. Radove ćemo objaviti. 


                                                                          


 

Ispiši stranicu