Zeleni klik

I ove godine Dječji vrtić "Prečko" partner je na projektu udruge Zeleni klik!  "Mali zeleni vrtlari u zajednici" ciljevi kojeg su edukacijama i praktičnim radionicama senzibilizirati djecu predškolske dobi na razumijevanje i prihvaćanje različitosti među ljudima u svrhu smanjenja neprihvatljivih ponašanja koja se javljaju u daljnjem odrastanju djece i mladih, poticati razvoj svijesti djece predškolske dobi prema okolišu i zajednici kroz upoznavanje funkcioniranja prirode i preslikavanje tog modela iz prirode u njihove međusobne odnose te odgoj za aktivne i odgovorne buduće odrasle građane i učenjem iz dobrog primjera prakse postojećeg društvenog centra u zajednici te proširiti primjer dobre prakse uključenih vrtića na širu zajednicu i predstavnike lokalne samouprave radi smanjenja neprihvatljivih ponašanja u društvu kroz dječji aktivizam.

U sklopu projekta predviđeno je održavanje sljedećih praktičnih radionica:
  1. Cvjetne oaze cipele ne gaze: polikulturne biljne zajednice oko voćki i stabala u zajednici i u prostoru dječjih vrtića;
  2. Šumski vrtić: (mjesto prirodne zabave za djecu – djeca mogu hodati bosa, igrati se granama, kamenjem, drvenim trupcima i sl.) i uživati u prirodi kao djeca prošlih generacija, izrada prirodnih penjalica i živih skloništa za igru i istraživanje;
  3. Slatke bobice: sadnja nasada jestivih trajnica u postojećem sustavu drveća i voćaka;
  4. Priroda liječi: ljekoviti vrt i ljekoviti pripravci;
  5. Mali čuvari životinja: izrada skloništa za korisne kukce i ptice, ježa (hotelčići od posudica, sadnja grmova za kosove i druge korisne ptice, izrada hranilica i pojilica za ptice, sadnja biljaka kojima se hrane ptice i sl.);
  6. Igramo se s prirodom: korištenje prirodnih resursa iz okoliša i izrada primjenjivih i ukrasnih predmeta (npr. darovi za Majčin dan, Dan očeva, božićne ukrase, darove za rođendan i sl., ukrase za vrtić, ali i prirodne ukrase za javni prostor izvan vrtića – npr. ukrase od češera i grančice, pozitivne poruke o očuvanju prirode i sl.)
  7. Start za novi kvart: permakulturno osmišljavanje prostora vrtića i javnih prostora u kojima djeca žive i borave na održiv način: kako promijeniti kvart nabolje malim ručicama i uz pomoć lokalne samouprave i odraslih sugrađana.Dana 26. studenoga 2020. u centralnom objektu održana je radionica “Slatke bobice”. Ovom radionicom nastavljena je uspješna suradnja s udrugom Zeleni klik!
Tijekom radionice u vrtićkom su dvorištu posađene po dvije sadnice ribizla i sibirske borovnice te patuljasta šljiva i patuljasta trešnja. Sadnice su posađene oko visoke gredice s povrćem i predstavljaju živu i jestivu ogradu koja ju štiti.
Sljedećeg dana ista je radionica ponovljena i u područnim vrtićkim objektima u Tijardovićevoj i Jarnovićevoj ulici._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 
Dana 13. studenoga 2019. u područnom objektu DV "Prečko" ("Marles") održana je radionica pod nazivom „Priroda liječi“, kojom smo nastavili suradnju na ovom značajnom društveno-ekološkom projektu u našem naselju.

Radionica je započela igrom memory, a nakon toga smo razgovarali o očuvanju biljaka tijekom zime i njihovom sušenju. Djeca su ljekovite biljke (lavanda, neven, menta, kantarion i dr.) povezivala u snopiće, a odgojitelji su ih vješali na granu. Posljednja aktivnost bila je sadnja melise i majčine dušice u lončanicu, uz dogovor da se presade u vrtićko dvorište kada će vremenske prilike to dopuštati.
Projekt se provodi uz podršku Grada Zagreba, a u planu je nastavak suradnje. 
Dana 27. studenoga u centralnom objektu je održana radionica „Cvjetne oaze cipele ne gaze“. Ovom radionicom nastavljena je briga oko hotela za kukce jer su djeca uz odgojitelje i voditeljicu iz udruge Zeleni klik! posadila lukovice cvijeća koje će od proljeća služiti privlačenju kukaca u izrađeno stanište. 
Skinuli smo površinski sloj trave i odložili je u spremnik za kompostiranje, vilama smo „prozračili“ zemlju i posadili lukovice koje smo  potom prekrili zemljom i lišćem. Zaštitni pokrov lišća (malč) ćemo nadopunjavati tijekom zime kako bismo očuvali lukovice, a s nestrpljenjem očekujemo proljeće da vidimo našu novu cvjetnu oazu. 

    
Projekt "Mali zeleni vrtlari u zajednici" uz podršku Grada Zagreba provodi udruga Zeleni klik! u partnerstvu s udrugom Vestigium, Dječjim vrtićem "Duga", Dječjim vrtićem "Prečko", Dječjim vrtićem "Sunčana" te u suradnji s Dječjim vrtićem "Špansko". 
 

Ispiši stranicu