Kutak pedagoga

  
Draga djeco, poštovani roditelji,
 
zbog trenutne situacije s pandemijom koronavirusa, ali i snažnog potresa u Zagrebu, suočavamo se s do sad nepoznatim izazovima. Sobe dnevnog boravka u našem vrtiću trenutno su prazne, a hodnicima i dječjim igralištima ne ori se dječji smijeh. Uvjereni smo, međutim, da je ovo prolazna situacija te s nestrpljenjem očekujemo normalizaciju rada i povratak djece u vrtić.

Do tada smo vam dostupni putem službenih telefona i e-mail adresa. U nastavku pogledajte sadržaje koje smo vam ponudili, pročitajte korisne savjete i prijedloge aktivnosti, kvalitetno ispunite vrijeme provedeno kod kuće sa svojim najbližima. Slobodno vrijeme u obitelji prilika je za razvoj kvalitetnih odnosa. To je ujedno i prilika da se bolje upoznate, razvijete bliskost, ljubav i povezanost. Posvetite se svojem djetetu – sigurno ćete uživati.
 
Održavajte dnevnu rutinu, tj. ustaljen i predvidiv raspored aktivnosti koji će kod djeteta pojačati osjećaj sigurnosti:
  • Vrijeme obroka (doručak, ručak, večera i užina) neka bude usklađeno s uobičajenim obiteljskim rasporedom.
  • Vrijeme dnevnog odmora (ako dijete ima potrebu za istim) neka bude usklađeno s dosad ustaljenim rasporedom na koje je dijete naviklo u dječjem vrtiću kako mu se ne bi narušio dnevni ritam. Odmorno dijete je zadovoljno i sretno, a manjak sna može pojačati djetetovu nervozu.
  • Osigurajte djetetu dovoljno tjelesnih aktivnosti (slobodne ili strukturirane aktivnosti) na svježem zraku u vlastitom dvorištu, na balkonu ili terasi. Ako vam prostor kuće ili stana to dopušta, organizirajte zajedničko vježbanje i rastezanje svih ukućana u zatvorenom prostoru.
  • Ponudite djetetu dovoljno prilike za igru koja je primjerena njegovoj dobi. Neka svaka igračka ima točno određeno mjesto na kojemu stoji, sistematizirajte ih prema određenim kategorijama. Na ovaj način potičete brigu djeteta za vlastite stvari, poštivanje njihove vrijednosti i razvijate djetetovu odgovornost.
  • Dozvolite djetetu da vam, sukladno njegovim mogućnostima i dobi, pomogne u kućanskim poslovima. Primjerice, uključite ga u pripremu obroka i pranje suđa. Pritom imenujte svo posuđe i namirnice koje koristite radi bogaćenja djetetova rječnika. Djeca uživaju surađivati i raditi nešto s odraslima, a kroz ovakve aktivnosti potičete zdravu prehranu, brigu za vlastito zdravlje i stjecanje znanja o utjecaju prehrane na pravilan rast i razvoj.
  • Čitajte djetetu primjerenu dječju literaturu, a tijekom čitanja tekst pokazujte kažiprstom i krećite ga s lijeva na desno kako bi dijete usvojilo pravila čitanja i pisanja. Opisujte slike koje su reproducirane u knjigama, a nakon čitanja tekst prepričajte i provjerite razumijevanje pročitanog. Smislite novu, vlastitu verziju završetka priče, promijenite imena likova i potičite razvoj djetetove mašte. Potičite razvoj djetetove koncentracije i odgovarajte na njegova pitanja.
  • Ograničite vrijeme koje dijete provodi pred „ekranima“ (televizor, mobitel, tablet) i pritom slijedite upute Svjetske zdravstvene organizacije. Također, budite sigurni da su sadržaji kojima je dijete izloženo kvalitetni.
  • Napravite s djetetom „kalendar aktivnosti“ i upišite dogovorene igre. Plan aktivnosti stavite na vidljivo i djetetu dostupno mjesto. Tako si dijete može predočiti kada će doći vrijeme zajedničkog druženja, a usput učite da se svi trebaju držati dogovora.
  • Na primjeren način informirajte dijete o pandemiji, potresu i o važnosti ostanka kod kuće. Neka razgovor s djetetom bude u skladu s njegovim razvojnim mogućnostima, smiren i optimističan. Dozvolite djetetu da postavlja pitanja i zajednički istražujte nepoznate informacije. Pritom vam mogu koristiti savjeti koje su izradili stručnjaci:
https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/smjernice-za-roditelje-potres-kako-si-mozemo-pomoci/

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/besplatna-brosura-kratke-vjezbe-mindfulnessa-za-djecu-za-prepoznavanje-i-kontrolu-neugodnih-osjecaja-i-ponasanja/

https://zgpd.hr/2020/03/19/kako-sacuvati-zdravu-glavu-i-srce-za-vrijeme-izolacije-karantene/
 
 

Također, u organizaciji i provođenju vremena kod kuće s vašom djecom pomažu vam UNICEF i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, čije savjete možete pronaći na sljedećim poveznicama:

https://www.unicef.org/
croatia/kako-provoditi-vrijeme-s-djecom-kod-kuce

https://centar.erf.unizg.hr/
centar-za-rehabilitaciju-edujacijsko-rehabilitacijskog-fakulteta/Petra Mršo, pedagoginja
pedagog@vrtic-precko.hr
091 3773 289
 
 

Ispiši stranicu